Blanszownik ślimakowy

Blanszownik ślimakowy wykorzystywany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i branży przetwórczej. Najczęściej sprzęt ten jest zautomatyzowany, jego obsługa zatem nie jest skomplikowana. Urządzenie to sprawdza się w profesjonalnej obróbce warzyw oraz owoców. Blanszownik ślimakowy transportuje surowce do kosza zasypowego. Następnie wpadają one do koryta ślimaka blanszującego. W kolejnym etapie owoce i warzywa są przetrzymywane w wodzie, która charakteryzuje się stosunkowo wysoką temperaturą. Po odpowiednim upływie czasu są one oddzielane od wody, a potem transportowane do części chłodzącej. Wyżej wymienione urządzenie wykonane jest z wysokiej jakości materiału, jest to najczęściej stal nierdzewna. Z pomocą profesjonalnego sprzętu można zblanszować większość warzyw i owoców. Urządzenie to świetnie sobie radzi z obróbką marchewki, brokułów, pietruszki, pieczarek, buraków, selerów oraz różnego gatunku ziemniaków. Zblanszowane surowce trafiają następnie na rynek spożywczy oraz gastronomiczny.