Popularne rodzaje miodów w Polsce – jakie warto wybierać?

W Polsce miody są znane od pokoleń. Jako naturalne wspomaganie w leczeniu grypy czy przeziębienia, wykorzystywane są także dzisiaj. Niestety coraz trudniej jest znaleźć w polskich marketach wysokiej klasy miody, które  jednej strony będą dobrze działać pod względem smakowym, a z drugiej zaś będą mieć specyficzne właściwości, które mogą wspomagać organizm. Niestety dzisiaj coraz częściej aspekt smakowy przeważa, a coraz więcej osób kupuje miód w supermarketach tylko i wyłącznie ze względu na smak i możliwość posłodzenia w ten sposób herbaty. Jesienna i zimowa herbata z cytryną i miodem to element obowiązkowy. https://opawska.pl

Miody budują naszą odporność właśnie w tym okresie – dlatego warto poszukać u prawdziwych pszczelarzy – ludzie, którzy samodzielnie zbierają w ulach różnego rodzaju plastry miodu. Właśnie ten miód ma wartość nie do przecenienia. Jakie rodzaje miodów możemy znaleźć u prawdziwych pszczelarzy? Przede wszystkim miód gryczany. Ma on nie tylko ciekawy smak, ale także podbudowuje poziom żelaza w organizmie i pomaga w walce z niedokrwistością. Miód akacjowy może wspomagać układ trawienny, dlatego warto również zwrócić uwagę na ten gatunek i w razie potrzeby, zacząć regularnie go stosować. Miód lipowy pomaga w zbijaniu gorączki, dlatego doskonale nadaje się na okres jesieni i zimy, kiedy przeziębień jest bardzo wiele, a odporność naszych organizmów znacząco spada. Transport publiczny, bliski kontakt z ludźmi w pracy może powodować zarażenie się. Dlatego warto wspomóc swój organizm smacznym dodatkiem.